Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı 2020-75
Karar No: 2020 / 75
Karar Tarihi: 24.06.2020
GÜNDEM:
Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.
Alınan tedbirler sonucunda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında 09 Haziran 2020 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecekleri kararı alınmıştır.
Bu kapsamda düğün törenleri için kullanılacak mekânların faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 24.06.2020 tarih ve 10116 sayılı “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu Genelgesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca yapılan 2020/75 sayılı kurul toplantımızda aşağıdaki kararlar alınmıştır;
KARARLAR:
A) Genel Esaslar:
1. Düğünlerin bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca açık havada yapılmasına ve sürenin kısa tutulmasına,
2. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanmasına, düğün mekânının misafir kapasitesinin mesafe planına göre belirlenmesine, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmesine ve kapasite bilgisinin düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılmasına, hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılmasına,
3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin
bilgilendirme afişlerinin düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere
asılmasına,
4. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümlerinin yapılarak, 38 0C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanmasına, ateş ölçen personelin/sorumlunun tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmasına,
5. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi,
kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulmasına, teması
mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmalarına ve misafirlerin
ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişlerinin sağlanmasına,
6. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
7. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilmesine, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulmasına, maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılmasına, ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılmasının (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanmasına,
8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odaların tercih edilmesine,
9. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 30.05.2020 tarih ve 8556 sayılı Genelgesi gereği çıkartılan 2020/58 sayılı kurul kararı hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “COVID19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yemeİçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler” e uyulmasına,
10. Misafirlerin oturma düzeninin masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmesine,
11. Mesafe ve oturma düzeni kurallarının, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacağına,
12. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmayacağına, mesafenin korunacağına,
13. Takı merasiminin, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılmasına,
14. Toplu fotoğraf çekimlerinin yapılmayacağına, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında
gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacağına, ancak maske kullanmak ve mesafe
kuralına uymak kaydıyla misafirlerin gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabileceğine,
15. Bu karar kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturabilecek oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacağına (gelin ve damat hariç), sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabileceğine,
16. Düğün mekânlarında bulunan mescitlerin, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 22/05/2020 tarih ve 8357 sayılı Genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılmasına,
17. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve
mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmasına, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak
vb. malzemelerin kullanılmasına, bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından
yayımlanan “COVID19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken
Önlemler” e uyulmasına,
18. Genel kullanım alanlarına atık kutularının konulmasına, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağının belirtilmesine, bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmemesine,
19. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler” e uyulmasına,
20. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her noktanın (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra aracın misafire teslim edileceğine,
21. Asansörlerin kullanımının sınırlandırılmasına, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmesine ve bu sayının asansör girişinde belirtilmesine, asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanların, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmesine,
B) Düğün Yapılacak Mekânlar
1. Kapalı Alanlarda Yapılacak Düğünler;
a- Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki
düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılmasına, bu süre zarfında şartlara göre
kapı/pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonunun sağlanmasına,
b- Düğün yapılacak kapalı mekanlarda bulunan çocuk oyun alanlarının kullanılmamasına,
2. Açık/Kır/Bahçe vb. Yerlerde Yapılacak Düğünler;
Açık mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonunun sağlanmasına, ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmasına, Koronavirüs (COVID19) bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktivitelerin yapılmamasına,
3. Köy/Sokak Düğünleri;
a- Düğün sahiplerine düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken bu kararın hükümlerinin tebliğ edilmesine, aynı zamanda düğün sahiplerinden bu kararın hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınmasına (EK)
b- Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemelerin (çatal, kaşık, tabak vb.) tercih edilmesine,
C) Düğün Esnasında veya Akabinde Kokteyl vb. Etkinlik Olması:
1. Kokteyl vb. masaları arası en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenmesine,
2. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
3. “Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurulmasına,
istenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesinin sağlanmasına,
4. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilmesine,
D) Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması:
1. Düğün mekânlarının temizliğinin günlük olarak yapılmasına ve bu mekânların düzenli olarak havalandırılmasına,
2. Düğün mekânlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine azami düzeyde dikkat edilmesine,
3. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanmasına,
4. Genel tuvaletlerin giriş kapısının mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmesine,
düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapılarının açık tutulmasına,
ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu ve çöp kutusu
bulundurulmasına ve teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun
ünitelerinin mümkünse fotoselli olmalarının sağlanmasına, el kurutma cihazlarının kullanımına
izin verilmeyeceğine,
5. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırmasının doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesine, kapı ve pencerelerin açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanmasına ve havalandırma sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulmasına,
E) Düğün Yapılacak Mekânlarda Görevli Personele Yönelik Önlemler:
1. Personelin COVID19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesinin sağlanmasına,
2. Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulmasına,
3. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümlerinin termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılmasına, bu verilerin günlük olarak kayıt altına alınmasına ve asgari 14 gün süreyle saklanmasına, ayrıca personelin birlikte yaşadığı kişilerin de koronavirüs (COVID19) açısından izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alınmasına,
4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanların tıbbi maske takılarak COVID19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5. Düğün mekanlarında çalışan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulmasına, tüm personelin, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanı kullanmasına, ( Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesine, yeni maskenin takılması esnasında ise el temizliğine özen gösterilmesine )
6. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeninin sağlanmasına,
7. Personelin el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarılmasına, (El hijyenini
sağlamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacağı, su ve sabunun
olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiğinin kullanılacağı hususu esas alınacaktır.)
8. Düğün mekânlarında görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanlarının mesafe koşullarına göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer işaretlemeleri, şerit, bariyer vb. düzenlemeler yapılacak) bu alanların kapasitesinin belirlenmesine, belirlenen kapasiteye uygun olacak şekilde personelce kullanımına müsaade edilmesine, bu alanların temizliğinin ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonunun düzenli olarak sağlanmasına, ayrıca buralarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulmasına,
9. Personelin, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Koronavirüs (COVID19)
semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine
bildirmesine,
10. Düğün mekânının yönetimi tarafından personele belirli periyotlar halinde ve
herhangi bir şüpheli durumun varlığı (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma
duyusunda kayıp, halsizlik vb.) halinde Koronavirüs (COVID19) testi yaptırılmasına, sonuçların
kayıt altına alınarak muhafaza edilmesine, test sonucu pozitif çıkan ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına kesinlikle müsaade edilmemesine,
F) Diğer Hususlar:
Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesinin sağlanmasına,
Valilik ve Kaymakamlıklarımızca düğün yapılacak mekânların faaliyetlerini yukarıda
belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili
Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı/yapacağı tüm düzenlemelerin
takip edilmesine, uygulamanın gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesine,
Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,
Oy birliği ile karar verildi.